Åke Paul 30 mars 1955, kl 01.20, en onsdag, föddes jag

om-PaulPaul – 5 år

När jag var 5 år så hade jag hade önskar mig ett dragspel. Innan jag fick spelet så hade jag använt husets alla kuddar och lirat på. Samtidigt hade jag lärt mig att vissla. Jag gjorde egna låtar som jag ”sparade” i minnet.

När jag fyllde 6 år fick jag min första gitarr. Efter några år började jag att spela klassisk gitarr. Det höll jag på med i 7-8 år.

Paul Paljett föds

När jag blev 14 år bildade jag mitt första band. Vi kallade oss ”Byxan Boys”.

Det blev flera band, visgrupper (Polhemstrion med bröderna Lars och Björn Bengtsson, numera Bohlin) och solouppträdanden i amatörtävlingar. Jag fann mig inte till rätta. Då skrev jag låten ”Misslyckade mig”. Det var en självironisk text, och jag hamnade i ”Bandet Går”. Ett radioprogram dit man kunde skicka in egenhändigt inspelade låtar. Jag fick med låten och det var på den tiden oerhört spännande att höra sig själv sjunga i radio.

Samtidigt uppförde jag egna shower i skolan. Jag vräkte på mig paljetter och silverlamé. Och sen blev jag kallad för Paljett.

Skivbolaget ”Mariann” hörde av sig efter radiodebuten i ”Bandet Går” och karusellen var igång.

Sjöman i det militära

Året var 1975. Jag gjorde lumpen i Göteborg. Dötrist. Just som man
fått kontrakt med ett skivbolag. Men så fort jag fick permission stack jag till Stockholm och spelade in låtar. Och på hösten samma år hamnade ”Oh Baby” på Svensktoppen.

LP:n ”Två sidor” blev klar och släpptes ut i början av 1976.
Hurra! Jag var klar med militärtjänsten. Nu väntade folkparkerna. Den unika företeelsen Folkparken var ett begrepp och varje artist med aktning borde turnéra just i Den svenska Folkparken. Det fanns 100-tals folkparker i Sverige då med i regel stora scener inhysta i en teaterbyggnad i parken. Men det blev naturligtvis andra tillställningar också som jag kom att besöka. ”Barnens Dags” scener, marknader o.dyl.

Sommaren 1976

Jag hamnar på Svensktoppen med min egen ”C´est la vie”. Den hamnade på 1:a platsen. Det blir en hit. Jag har aldrig varit så glad i hela mitt liv. Det kommer massor av folk till parkerna där vi drar fram. Jag och Monica Forsberg samt Göran Muhlert. Vi var tre artister som mötte en entusiastisk publik. Min lycka var gjord. På sensommaren fick jag en låt på Svensktoppen igen. Den hette ”Tom & Helen”.

Min glädje fann inga gränser. Sommaren tog slut. Nya låtar började ta form.

Inspelning pågår!

Jag började ganska tidigt med att jobba framför TV-kameror. Här spelar jag in ett videoprogram som sedan följer med min nya platta ut till skivaffären.

Där spelas videotapen upp och alla skivköpare kan inte bara höra mig utan också se mig. Det tycker jag är schysst mot kunden.

”Mumbo Jumbo”

Hela hösten och vintern ägnar jag mig åt nya låtar. Jag försöker studera lite nya grepp som artist, samtidigt som jag tar sånglektioner.

Jag åker runt överallt och signerar min skiva. Den blir en försäljningssuccé. En riktig dunderhit får jag dessutom på skivan med ”Guenerina” som låg samtliga veckor på svensktoppens plats nr. 1.

Båda två skivorna säljer fantastiskt bra. ”Två sidor” och ”Mumbo Jumbo” säljer tillsammans över 400.000 skivor och i skrivande stund är det nog en halv miljon. Jag spenderar mer och mer tid i skivstudion. Lars O. Carlsson, Anders ”Henkan” Henriksson och inte minst Micael B. Tretow (Abbas stjärntekniker) förgyllde studioarbetet med arrangemang, idéer och musikalitet som var ovärderligt. Vi blev ett gött gäng som skapade tillsammans och det gav resultat. Inspelningarna håller ju än i dag.

”Nygammalt”

Nu började Sveriges Radio att höra av sig. Det blev i rask takt både TV och radio. Program som Sveriges Magasin, Nygammalt, Våra Favoriter, Skivspegeln mm.

Melodifestivalen då? Nej, tyvärr. Jag missade finalen i Sverige med en hårsmån. Svenska folket klagade och röstade upp låten till en 9 veckors lång 1:a placering på Svensktoppen. Den låg på listan i 10 veckor. Mer fick inte någon låt ligga på listan det året. Melodin hette ”Guenerina”. Den blev mitt stora genombrott i Sverige.

”You Can Dance”

Med låten ”Your Can Dance” tar jag steget ut i Europa. Jag vinner Europatoppen med marginalen 150 poäng till 2:an. Världshiten ”Ma Baker” med Boney M. kom på plats nr. 6. Europatoppen var den tidens största radioprogram i Europa.

Men redan i april samma år upptäckte skivbolagen mig utomlands. Jag spelade in ”Reggae Bump” i London. Jag hamnade på skivbolaget Pye i England, Barclay i Frankrike och Hansa i Tyskland. Japan, Australien, Belgien, Holland, Italien och hela Skandinavien var intresserade.

”At Your Service”

Jag har alltid blivit mer eller mindre avsågad av skiv- och showrecensenterna.
Men i och med min 3:e LP ”At Your Service” som tillkom vintern – våren 77-78 ändrades bilden. ”At Your Service” fick lysande recensioner i alla tidningar. Paul Paljett var erkänd, även av kritikerna.

”Little Cherry” låg 3:a på Europatoppen.

Filmen om Paul Paljett

På bilden ser vi från vänster skivproducenten Bert Karlsson, alltid bärande en Paljett-T-shirt. Fotografen heter Johny Swerin och filmproducenten längst till höger är Runo Edström.

Under en vecka, sommaren – 78 plåtades jag i de mest skiftande miljöer som bara filmen kan beskriva. Här är de flesta av mina mest populära låtar representerade.

Säwes – 1986 – 1991

Kom med i bandet hösten 1986. I februari 1987 stod jag på Melodifestivals scenen i Göteborg och sjöng mitt egna bidrag ”Ung och Evig” i en duett med Ann Kihlström. Vi gick inte till final. Vann gjorde Lotta Engberg med Fyra bugg och en Coca-Cola. Men ”Ung och Evig” låg längst på Svensktoppen av melodifestivallåtarna det året. Det var ju lite av en revansch. Vi släppte skivan ”Paul Sahlin och Säwes” och den gick som smör i solsken och dansbandsjobben haglade.

Matz Bladhs – 1991 – 2004

Kom med i gruppen efter att de frågade om jag ville ställa upp efter sångaren Göran Lindberg som skulle sluta. Och jag var inte svårövertalad. Matz Blads var ju ett av de stora rikskända dansbanden och jag såg min chans till att kunna forma bandet ännu mer personligt med mina egna låtar. Det blev otaliga låtar på Svensktoppen, tv-program och en film om bandet. Skivorna sålde oerhört bra och jag fick vara med om att fira ett 30 års jubileum för orkestern i Falkenberg, bandets hemstad. Året var 1999.